Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ματίλντα - Matilda

  Ένα από τα πιο ξεχωριστά βιβλία του πολυγραφότατου Ρόαλντ Νταλ αποτελεί η Ματίλντα , η οποία και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1990 στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Κώστιας Κοντολέων και εικονογράφηση του Quentin Blake. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1996 σε σκηνοθεσία του Danny DeVito.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Αυτή τη φορά ο Ρόαλντ Νταλ ξεπέρασε τον εαυτό του και μας χαρίζει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Τη ΜΑΤΙΛΝΤΑ. Δεν υπάρχει παιδί πιο έξυπνο , πιο λογικό , πιο τρυφερό , πιο αξιαγάπητο από αυτήν. Αυτό το υπέροχο κορίτσι , το προικισμένο με μυαλό τόσο λαμπερό και με καρδιά τόσο μεγάλη , ας γίνει το φωτεινό παράδειγμα για όλους. Παραμύθι και πραγματικότητα , γνώση και ταλέντο , να τι χρησιμοποίησε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας για να μας οδηγήσει σ' έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος μας και που , ίσως μια μέρα τον κερδίσουμε.
  Η δική μου περίληψη : Η Ματίλντα είναι ένα γλυκύτατο και πανέξυπνο κοριτσάκι που είχε την ατυχία να βρεθεί με μία τρελή (και ανισόρροπη) οικογένεια. Ο πατέρας της είναι ένας πονηρός επιχειρηματίας, ο οποίος κοιτάει προπαντός το συμφέρον του , η μητέρα της μια εγωκεντρική κοκέτα και ο αδερφός της πιστό αντίγραφο των γονιών της. Παρά την αντίρρηση των γονιών της (!) η Ματίλντα θα πάει σε ένα σχολείο. Ένα σχολείο που διευθύνει μια αυστηρή γυναίκα (ο θεός να την κάνει). Το μόνο καλό στο σχολείο είναι η δασκάλα της Ματίλντα που αμέσως θα καταλάβει την εξυπνάδα της ηρωίδας μας και θα προτείνει να μπει σε μεγαλύτερη τάξη. Πού να ήξερε όμως η καημένη με τι έχει να κάνει. Η Ματίλντα θα παραμείνει στην τάξη , αν και η ύλη της είναι γνωστή. Μέσα στην πλήξη της λοιπόν και σαν αντίδραση στην στρίγγλα διευθύντρια - δασκάλα (ναι διδάσκει κιόλας) η Ματίλντα θα αναπτύξει μια δύναμη εκπληκτική , μια δύναμη που θα χρησιμοποιήσει για καλό.
  Και ποιο παιδί που διάβασε τη Ματίλντα δεν ξετρελάθηκε από τη φαντασία που ξεχειλίζει από το υπέροχο αυτό βιβλίο; Ένα βιβλίο που μας διδάσκει ότι όλα γίνονται αρκεί να το θέλουμε και αποδεικνύει ότι αν χρησιμοποιήσουμε σωστά το μυαλό μας μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ο Ρόαλντ Νταλ (ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας , οι Μάγισσες , ο απίθανος κύριος Φοξ) με τις υπέροχες ιστορίες του γίνεται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών και όχι μόνο. Η ηρωίδα του , η Ματίλντα , αν και προέρχεται από ένα ... ασυνήθιστο περιβάλλον καταφέρνει να ξεχωρίσει και να αναπτύξει σωστό χαρακτήρα και λογική. Από το βιβλίο δε λείπουν και οι αστείες στιγμές. Υπάρχει σαφώς πολλή ειρωνεία και ένα συνεχές θέατρο του παραλόγου , κάτι που μάλλον ήδη έχετε καταλάβει.

3 σχόλια:

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)