Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ψέμα

  Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο Ψέμα της Ζωρζ Σαρή. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1970 από τις εκδόσεις Περγαμηνή. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το 1992 και από τότε μετρά περίπου 40 επανεκδόσεις. 
   Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Δεν πρέπει να λέμε ψέματα. Δεν πρέπει......δεν πρέπει. Κι όταν λέμε; Όταν νομίζουμε πως πρέπει να πούμε; Όταν αισθανόμαστε την ανάγκη; Η Χριστίνα είχε λόγους να σκαρώνει ψέματα. Το κορίτσι των δεκαπέντε χρόνων, που βρίσκεται στο τέλος της παιδικής ηλικίας και στο κατώφλι των μεγάλων, με τα ψέματα θέλει να κρύψει κάτι που τη βασανίζει. Θέλει να απορρίψει την πραγματικότητα που την περιβάλλει, θέλει να ξεχάσει. Βρήκε έναν τρόπο..... Είναι ο καλύτερος; Θα δημιουργήσει με τα ψέματα της ένα νέο κόσμο που και πάλι δεν είναι αυτός που ονειρεύεται. Θα βρεθεί μπλεγμένη με το ίδιο της τον εαυτό, με τον κόσμο που θέλει να τον βλέπει διαφορετικό, όπως θέλουν να τον βλέπουν τα παιδιά της ηλικίας της..... Τι θα κάνει; Πώς θα περάσει μέσα από τα μονοπάτια που βρίσκονται μπροστά της; Η Χριστίνα είναι δεκαπέντε χρονών. Όλα τα παιδιά των δεκαπέντε χρόνων αισθάνθηκαν κάποτε σαν την Χριστίνα. Χρειάστηκαν κι αυτά να πούνε ψέματα σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το ψέμα.
  Η δική μου περίληψη : Η Χριστίνα είχε μια υπέροχη ζωή. Ζούσε στην όμορφη Θεσσαλονίκη , σ' ένα καταπληκτικό σπίτι με τους γονείς της. Μέχρι που ο πατέρας της τις εγκατέλειψε για δουλειές στο εξωτερικό. Η μητέρα της Χριστίνας θα πουλήσει το σπίτι και θα μετακομίσει στην Αθήνα σε ένα υπόγειο θυρωρείο. Η Χριστίνα τώρα θα πρέπει να πάει σε νέο σχολείο και να γνωρίσει καινούριους φίλους. Δε θα πει όμως σε κανέναν την αλήθεια. Θα την κρύψει πολύ καλά πίσω από ψέματα που επινοεί η ίδια. Πόσο θα μπορέσει να το αντέξει όμως;
  Γνωρίζοντας πως η Ζωρζ Σαρή γράφει αριστουργήματα ήξερα πως δε θα απογοητευτώ από αυτό το βιβλίο. Και πράγματι ενθουσιάστηκα. Η ιστορία είναι καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα και παρουσιάζει βασικά προβλήματα της καθημερινότητας , όπως την ξαφνική φτώχεια και τη μετακίνηση στην Αθήνα. Επίσης θίγει τις δυσκολίες που υπάρχουν όταν ο ένας από τους δύο γονείς εγκαταλείπει την οικογένειά του. Η Χριστίνα βρίσκεται σ' αυτή τη θέση και νιώθει τόσο άβολα που δημιουργεί συνεχώς ψέματα για να το κρύψει. Όμως θα τη βοηθήσουν πραγματικά τα ψέματα; Αν δεν το έχετε διαβάσει , πραγματικά αξίζει τον κόπο. Έχει μόλις 140 σελίδες και δεν κοστίζει πάνω από 8 ευρώ.


Άλλα βιβλία της Ζωρζ Σαρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)