Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τα γενέθλια

  Το βιβλίο Τα γενέθλια της Ζωρζ Σαρή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 από τις εκδόσεις Κέδρος (μπορείτε να δείτε το εξώφυλλο παρακάτω). Από το 1992 κυκλοφορεί και από τις εκδόσεις Πατάκη (μπορείτε να δείτε το εξώφυλλο αριστερά)
   Ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967. Επιβάλλεται δικτατορικό καθεστώς με αρχηγό τον Παπαδόπουλο. Την επόμενη μέρα η Άννα έχει γενέθλια που όμως δε θα εορταστούν. Η ζωή της οκτάχρονης Άννας θα επηρεαστεί. Το σπίτι της θα γεμίσει μεγάλους που συζητούν ώρες ατελείωτες. Μοναδική της ελπίδα πλέον ο νονός της , ο Δημήτρης , που είναι καθηγητής πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη , ο οποίος όμως αργεί να κατέβει στην Αθήνα , αφού οι μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
  Η συγγραφέας μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής μέσα από τα μάτια της μικρής Άννας  , αλλά και μερικών άλλων προσώπων της ιστορίας , όπως ο αδερφός της ο Πέτρος , ο νονός της ο Δημήτρης και η μητέρα της , η Μαρία. Συγκλονιστικό σημείο του βιβλίου αποτελεί το γράμμα της Κατερίνας όπου πριγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη στο κτήριο της ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας 18 , κοντά στο μουσείο. Αποτελεί πραγματικό γράμμα που στάλθηκε στον Ζαν Πωλ Σαρτρ , στη Γαλλία , και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Σύγχρονοι καιροί
  Αν και το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή της οκτάχρονης Άννας , δε λείπουν τα σημεία που μεταφέρουν τις σκληρές και απάνθρωπες καταστάσεις της εποχής , κάτι που καθιστά πιθανόν το βιβλίο ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 10 ετών. Παρ ' όλα αυτά δε μειώνει σε τίποτα την αξία του.
Μια πρώτη έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις Κέδρος

Άλλα βιβλία της Ζωρζ Σαρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)